top of page
Ara
  • Yazarın fotoÄŸrafıGeoSapiens

Spor Sadece Spor DeÄŸildir


Sevgili okurlarım, spor yaparak fit kalabilir, sağlıklı olabilir, iyi görünebilir ve bilgilenip sosyal olabilirsiniz.

Farkında olsanız da olmasanız da spor yaparken asla sadece spor yapmazsınız. Sporun dışında birçok faktörde hayatınıza giriverir. Peki ama nedir bu faktörler?


[…Spor yapan bir birey...]


Zamanı Daha Verimli Kullanır

Spor yapan birey zamanını daha verimli ve sistematik kullanmayı öğrenir. Hayatına sporu alan bir birey yiyeceği yemeğin saatini, uykusunu, molasını, dinlenmesini daha planlı gerçekleştirmeye başlar.


Sürekli Yemekten Kaçınır

Spor yapan ve formunu korumaya çalışan birisi gün içinde kullandığı zamanı çeşitli dilimlere böler ve tüketeceği besinleri belirli zamanlarda alarak sürekli yemekten kaçınmış olur. Dolayısıyla onlar için yemek zamanı yemek, iş zamanı iştir.


Paradan Tasarruf SaÄŸlar

Çoğu insan şekeri, tatlıyı, pastayı, böreği, çöreği, alkolü, kızartmayı sever. Hatta bazı insanlar için bunlar hayatımızın olmazsa olmazlarıdır. Fakat biliriz ki bunlara artan talepler, satın alma gücünü de etkileyecektir. Sporla gelen diyet ve sağlıklı olma güdüsü bu tarz şeyleri hayatınızdan çıkarmak için bir fırsat oluşturabilir. Böylelikle maddi kaynaklarınızı hem sağlığınızı hem de cebinizi bozan şeylere harcamamış olursunuz. Hatta bir süre sonra kendi yemeğinizi çalıştığınız veya okuduğunuz ortama getirerek dışarıdan pek fazla bir ürün almamış olursunuz.


Görünümü Daha Çekici Olur


Spor yapan kişinin vücudunda meydana gelen estetiksel değişim onu dışarıdan daha güçlü ve çekici yapabilir. Bu durum da kişinin daha iyi görünmesine ve güvenin artışına sebep olur.

Daha Sağlıklı Olur

Sporla ilgilenen ve bunu hayatında yaşatan insanlar yemesine, içmesine, davranışlarına ve uykusuna dikkat eder. Kendisine faydalı besinleri tüketerek sağlığını korur ve bunu uzun süre muhafaza edebilir. Sporla beraber vücut direnciniz artar. Yürüyüş ve bisikleti daha fazla hayatınızda tutarak hem sağlığınızı korur hem de Karbon salınımını azaltarak küresel ısınmanın önüne geçmiş olursunuz.

Halk Sağlığının Korunmasına Katkıda Bulunur

Eğer yürüyüşü ve bisiklet kullanımını yaygınlaştırırsanız motorlu taşıt kullanımını azaltmış olursunuz. Bu sayede çevremiz daha az kirlenir ve trafik kazalarından kaynakları ölüm ve yaralanmaların sayısını büyük oranda azaltmış olursunuz.


Kıyafet Bulmaları Daha Kolay Olur

Ortalama bir vücuda sahip olan insanlar alacağı kıyafetlerin bedenini bulmakta zorlanmazlar. Diğer türlü beğendiği şeyleri ya özel olarak yaptırır ya da sadece onun içinde olmayı hayal ederek zamanını geçirir.


Bilgisi Artar

Spor yapan ya da yeni başlayan insanlar, kendisine neyin yararlı olup olmayacağı konusunda bir arayış içine girerler. Çeşitli bilgilere ihtiyaçları vardır ve bunların peşine düşerler. Bu bilgileri ise okuyarak, izleyerek, gözlem yaparak, karşılaştırma yaparak ve analiz yaparak edinirler. Dolayısıyla bir süre sonra çeşitli gıdalar ve içerikleri hakkında, vücut anatomisi, sporcular, yöntemler ve de spor içerikleri hakkında genel bilgisi artar.

Sosyalleşmesi Kolaylaşır

Sportif faaliyetlerde bulunan insanlar ister istemez kendi gibi insanların etrafında toplanır. Sporunuzu ister spor salonunda yapın, ister havuzda isterseniz de açık havada yapın muhakkak sizin gibi düşünüp davranan insanlara rastlarsınız. Bu sayede yeni insanlarla tanışma ihtimaliniz artar.


Arkadaşları Teşvik Eder

Sizde meydana gelen fiziksel ve sosyal değişimler yakın çevrenizin gözünden kaçmaz. Sizdeki bu olumlu değişim onları da teşvik edebilir.


Motivasyonunuzu Arttırır

Spor gibi kondisyonu ve temposu yüksek bir hobi her daim sizin motivasyonunuzu yüksek tutacaktır.


Tüm bunlar sonucunda bir taşla bir düzine kuş vurmuş olacaksınız ;)


Şuan, burada sayamadığımız ya da aklımıza gelmeyen bir dizi faktör olmuş olabilir. Daha fazlasını keşfetmek sizlere de düşüyor :)

*

*

*

...Yazarlar...

*Sinan KÃœTÃœK - Ä°stanbul Ãœniversitesi

*Rumeysa ÃœNCEL - Ä°stanbul Ãœniversitesi


211 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page